Feed on
Posts
Comments

Evo jednog interesantnog članka o istraživanju stručnjaka sa Columbia Univerziteta o razlikama u simptomatologiji srčanog udara kod žena I muškaraca.

Simptomi srčanog udara se razlikuju kod muškaraca i žena. „Oni što mislimo da je karakterističan bol za srčani udar – kao da nam je slon seo na grudi –uglavnom ne važi za žene“, kaže dr. Marianne Legato sa Columbia Univerziteta. Činjenica je da 43% žena uopšte ne oseti bol. Zbog toga što su kod žena znaci manje očigledni, žene duže čekaju u Urgentnom centru nego muškarci. Ali to može biti fatalno: vaše šanse za preživljavanje se povećavaju za 23% ako dobijete terapiju u roku od 3h, a za 50% u roku od 1h.Evo 7 upozoravajućih znakova koje ćete najverovatnije ignorisati. Ako ste osetili neki od njih ili više njih, delujte ODMAH – ne odlažite, bolje je obrukati se nego biti mrtav, kaže Dr. Legato.
1.Ekstremni zamor
U danima ili čak nedeljama pre srčanog udara više od 70% žena ima osećaj ekstremnog zamora, u smislu da je previše umorna da skuva ručak ili čak da podigne laptop.
2.Blagi bol
Bol nije jak I ne mora da bude u predelu srca već može biti samo osećaj pritiska u gornjem delu leđa, ramenima, vratu, vilici.
3. Znojenje
Jako znojenje bez ikakvog razloga, promena boje lica u belo ili pepeljasto.
4.Mučnina ili vrtoglavica
5.Osećaj da ostajete bez daha
Javlja se kod 50% žena.
6.Nesanicai
Polovina žena ne može da zaspi ili se budi noću- I nekoliko nedelja pre srčanog udara.
7.Anksioznost
Mnoge žene doživljavaju osećaj nadolazeće propasti ili straha. Iako nije jasno zašto, pretpostavka je da vaše telo želi da vam kaže da obratite pažnju.
Verujte svojim instinktima.

Leave a Reply