Feed on
Posts
Comments

Ljudsko telo se sastoji od više od 200 tipova zrelih ćelija. Svaki tip ima svoju specijalizovanu funkciju. Matične ćelije tzv. građevinski blokovi tela, su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih razvojem nastaju sva tkiva. Ali, one imaju mogućnost da se transformišu u određena tkiva tokom čitavog života.

Najjednostavnije, matične ćelije se dele na tri kategorije:

1.Embrionalne matične ćelije, do kojih se dolazi tako što se uništi embrion, a onda iz njega prikupe ove ćelije. Evropska legistratura zabranjuje uzimanje i rad na ćelijama koje potiču iz ljudskih embriona.

2. Najmlađe ćelije sa kojim se dete rodi, matične ćelije iz krvi ili tkova pupčanika. Njihovo prikupljanje je etički opravdano, ne šteti ni detetu ni majci, kvalitetne su, mlade i imaju minimalni imuni odgovor našeg organizma prilikom eventualne transplantacije.

3.Odrasle matične ćelije

 

Matične ćelije imaju izuzetan potencijal da se razviju u mnogo različitih tipova ćelija u telu tokom ranog života i rasta.Pored toga, u mnogim tkivima one služe kao jedna vrsta unutrašnje popravke sistema. Kad se matična ćelija deli, svaka nova ćelija ima potencijal ili da ostane matična ćelija ili da postane drugi tip ćelije sa više specijalizovanih funkcija, kao što su mišićne ćelije, crvena krvna zrnca ili ćelije mozga.

Matične ćelije se razlikuju od drugih tipova ćelija po dve važne karakteristike. Prvo, one su nespecijalizovane ćelije u stanju da se obnavljaju kroz ćelijske deobe, ponekad posle dugog perioda neaktivnosti. Drugo, pod određenim fiziološkim ili eksperimentalnim uslovima mogu biti izazvane da postanu  tkiva ili organi specifičnih ćelija sa posebnim funkcijama. U nekim organima kao što su creva i koštana srž, matične ćelije se redovno dele za popravku i zamenu dotrajalih ili oštećenih tkiva.

Matične ćelije su sopstveni proizvod. Kada je telo povređeno, one putuju na mesto nesreće. Tu pomažu da se izleči oštećeno tkivo. One to čine tako da se same transformišu u bilo koji tip ćelija tkiva koje je povređeno. Matične ćelije mogu da postanu kost, koža, čak isrčano tkivo. kada je vaš srčani mišić oštećen srčanim udarom, matične ćelije su pozvane iz koštane srži da bi izvršile popravke.One rade dobar posao, ali mogu i bolje. Iz nekog razloga, srce prestane da daje signalizaciju za srčane ćelije posle samo nedelju dana ili nakon što je došlo do oštećenja, ostavljajući popravku nedovršenom.Delimično popravljeno tkivo postaje teret srcu, što ga primorava da radi više i manje efikasno, što dovodi do srčane insuficijencije.

Istraživači veruju da možemo da povećamo efikasnost matičnih ćelija i pomognemo u oporavku tela brže i bolje kod srčanih napada, čak i nakon što je srce prestalo da šalje signale za njih.Razvili su metode za poboljšanje prirodne popravke tela, kako kod srčanog udara tako i nakon kongestivne srčane insuficijencije. Sada se ove metode testiraju u kliničkim ispitivanjima.Jedno od takvih ispitivanja sprovodi se na Cleveland Clinic Foundation, Cleveland,Ohio koji  sada uključuju i pacijente. Studija će proceniti bezbednost i efikasnost postavljanja matičnih ćelija dobijenih iz koštane srži u  miokardu da poboljšaju svoju funkciju nakon akutnog infarkta miokarda nakon uspešne revaskularizacije. Šta više, studija će pomoći da se odredi najbolje vreme za plasman matičnih ćelija posle infarkta.

S obzirom na to da je sve više bolesti koje se mogulečiti matičnim ćelijama, osnovane su Banke Matičnih Ćelija gde se one uzete iz pupčanika novorođenčeta, čuvaju. Evropski lider među privatnim-porodičnim bankama matičnih ćelija je belgijsko-holandska kompanija Cryo-save. Ovlašćeni zastupnik za Srbiju je preduzeće LIFE R.F., a za Crnu Goru Monte-Cell doo.

 

Leave a Reply