Feed on
Posts
Comments

Poštovani,

prijatelj me je pre neki dan pitao:“kako da prepoznam infarkt?“. Vrlo direktno pitanje, traži direktan odgovor. Za početak, treba prepoznati simptome. Mnogo težih posledica bi moglo biti sprečeno ako se infarkt prepozna i reaguje na vreme. Britanska asocijacija za srce je objavila video koji na vrlo slikovit način govori o tome kako izgleda srčani udar, koji su simptomi i šta treba uraditi. Naravno, nikome se ne dopada da u sred lepog sunčanog dana razmišlja o srčanom udaru, zar ne? Ali, ako dođete u situaciju u kojoj vam se pojavljuju simptomi, ili vidite nekoga ko ima simptome srčanog udara, znaćete šta da uradite. Drugim rečima, znati da spasete život je odlična veština, i može se naučiti i po bezazlenom, sunčanom danu.

Ono što mene uvek iznenađuje je da ljudi ne reaguju na vreme. A to jedna od najvažnijih stvari. Pogledajte video:

Video je prilično dramatičan i verujem da će nekome delovati i agresivno. Međutim, ja ovaj video vidim kao kurs za preživljavanje; kao prvu pomoć koju je glumac obradio na nov način – ilustrujući simptome koji se mogu pojaviti.

Evo simptoma koje ne smete ignorisati (mogu se pojaviti i pojedinačno i u kombinacijama, jer nijedan srčani udar nije identičan):

* Bol u grudima (centralni deo) koji može biti oštar ili tup

* Osećaj težine u grudima

* Nedostatak vazduha, tj. teškoće sa disanjem

* Neobičan osećaj u grudima, koji ne mora biti bolan, već koji vas čini da se osećate čudno (odnosno loše)

* Bol koji se širi prema rukama, vratu, vilici, leđima ili stomaku

* Muka vam je ili ste povraćali

* Osećate se “mutno“ ili vam se čini da gubite svest

Srčani udar često vodi u zaustavljanje srca, tj. prestanak njegovog rada. Kako bi se šanse za to smanjile, postoji samo jedna ispravna stvar koju treba uraditi – bilo da vi osećate neki od simptoma, bilo da vidite da se neko u čijoj ste okolini žali na neke od njih.

*Odmah pozovite hitnu pomoć!

Dakle, nemojte da čekate i razmatrate, čim nešto osetite, pozovite hitnu pomoć. Čak i da se ispostavi da je bila lažna uzbuna, ništa nećete izgubiti, ali, ukoliko čekate, šanse za spas srčanog mišića i preživljavanje se umanjuju sa svakim minutom čekanja. Drugim rečima, vaš najbolji prijatelj u tom trenutku ste vi sami. Kao i u svim važnim životnim odlukama, oklevanje nas ne vodi ničemu. Vaša brza reakcija vam može umnogome pomoći da i posle srčanog udara nastavite život sa minimumom posledica.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za ovu temu, obavezno me kontaktirajte.

Vaš kardiohirurg, dr Aleksandar Nikolić

Leave a Reply