Feed on
Posts
Comments

Diabetes mellitus- šećerna bolest je hronični metabolički pooremećaj koji se karakteriše hiperglikemijom ( povećan nivo šećera u krvi). Nastaje zbog smanjenja sekrecije ili smanjenog biološkog dejstva hormona Insulina. Taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevina u organizmu, a nakon dužeg vremena utiče na strukturu i funkciju krvnih sudova.
Postoje dva tipa dijabeta. Tip1 – gde su uništene ćelije pankreasa pa se ne stvara dovoljno Insulina. Tip 2- metabolički poremećaj okarakterisan visokom koncentracijom šećera u krvi u kontekstu otpora prema Insulinu i relativnog pomanjkanja istog.
Ukoliko vam je dijagnostikovan povišen nivo šećera u krvi ili dijabetes tipa 2, moguće je da imate i značajno veći rizik od srčane bolesti. Veza izmedju dijabeta tip 2 i srčanih oboljenja je odavno prepoznata , ali do sad nije dobro shvaćena. Istraživači u UC davis health System nedavno su identifikovali biološki put koji se aktivira kada je nivo šećera u krvi abnormalno visok. To uzrokuje neregularne srčane otkucaje – aritmiju koja je veza sa iznenadnom srčanom smrću. Ova studija objavljena je online u Journal Nature.
Ovo nije jedina veza sa srcem, treba obratiti pažnju na povišen krvni pritisak, holesterol, trigliceride i nizak HDL koji su marker za ono što zovemo METABOLIČKI SINDROM , koji je skup karakteristika povezan sa dijabeto tipa 2.
Ako vam je dijagnostifikovan metabolički sindrom to treba da vam bude znak da sredite vaše zdravlje dijetom, vežbama, lekovima. Ovo može da vam pomogne da izbegnete kako dijabetes tipa 2, tako i smanji rizik od infarkta srca.

Leave a Reply