Feed on
Posts
Comments

Viagra (sildenafil) je donela revoluciju u lecenju muske seksualne disfunkcije. Ali njeno koriscenje moze biti opasno kod bolesnika sa odredjenim tipom srcanih oboljenja. Sildenafil ima dva efekta koja mogu uticati na srcane bolesnike: smanjuje krvni pritisak i ima uzajamno dejstvo sa Nitratima.
Sildenafil je vazodilatator sto znaci da siri krvne sudove, a samim tim snizava krvni pritisak u proseku za 8 mmHg. Kod vecine pacijenatato nema uticaja, cak ni kod onih koji uzimaju lekova za regulisanje pritiska tj. antihipertenzivnu terapiju. Ovaj efekat Sildenafila postaje opasan u kombinaciji sa takodje vazodilatatornim efektom Nitrata, lekova koje uzimaju bolesnici sa koronarnom arterijskom bolescu. Jedan od tih lekova je napr. Nitroglicerin.
Ukoliko se ova dva leka uzimaju zajedno mogu biti opasni po pacijenta. Zato, ako je neko uzeo Viagru, naredna 24h NE SME da uzme Nitrat.
Da zakljucimo, uzimanje Viagre je bezbedno kod pacijenata sa bolestima srca, osim kod onih koji kao terapiju uzimaju Nitrate!

Leave a Reply