Feed on
Posts
Comments

Životinja kada se uplaši, proradi joj instinkt opstanka, i dešava se jedan od moguća dva kraja: bude uhvaćena i pojedena, ili se sakrije, odnosno – pobegne. Ono što mene začuđuje je da najsavršenija (do sada) od svih životinja, nema čak ni ta dva izbora. Zato želim sa Vama da podelim ovu priču o zecu koju mi je ispričala prijateljica Branka, anesteziolog.

Branka kaže: “Kada zeca pojuri vuk, zekanu od straha brzo skoči puls i ubrza mu se rad srca. Ceo sistem upozorava da je životna opasnost u pitanju, pumpa dodatnu krv i skače mu adrenalin tako da zec za nekoliko sekundi trči brzo kao strela, iako je do maločas mirno stajao na proplanku. Vuk, iz drugih pobuda doduše, takođe juri i ne odustaje. E sada, zecu sudbina udeljuje jedan od dva kraja – nailazi na skrovište, zavuče se i smiri i vuk mu ne može ništa. Druga opcija je da ga vuk stigne i pojede. Tužno, ali istinito.“

Što se tiče čoveka, kada ga pojuri šef (odnosno pritisnu brige) čoveku poraste puls, upumpava se adrenalin i ubrzava rad srca i čovek se oseća kao da “umire od straha“. Kako ga šef svakako neće pojesti, ostaje samo još jedna opcija – da nađe skrovište i smiri se dok prođe opasnost. Lako? Nimalo.

Iako na vrhu lanca ishrane kao životinja koja misli i govori, čovek nema opciju smirenja. On je svaki dan u stanju gonjenja – njega jure brige svaki dan, al niti ga pojedu, niti ga ostave na miru.

U ovoj brzni življenja i ekonomskoj nesigurnosti formira se armija ljudi koji su u konstantnom stanju straha i pojačanog srčanog rada. Da bi se organizam odbranio, luči hormon kortizol kome je zadatak da reguliše krvni pritisak i da stvori dodatnu energiju za telo pod stresom. Kortizol proteine pretvara u glukozu i diže nivo šećera u krvi. Ako saberemo 10 pa 100 pa 1000 takvih dana, velike su šanse da rezultat bude infarkt ili šećerna bolest. Više o kortizolu možete pogledati i u tekstu hormon stresa.

Da se vratimo na našeg zeca s početka priče, koji je, na sreću, pobegao u rupu i smirio se. Sve vitalne funkcije – rad srca, puls, krvni pritisak i hormoni su se vratile na normalne vrednosti. Zecu se nešto kasnije prispavalo pa je zadremao na sigurnom. Njegov daleki rođak, čovek, je naišao na sklonište, ušao u njega, usled stresnog stanja viknuo je na bračnog druga, što je izazvalo svađu koja mu je dodatno digla pritisak, i pojačala lučenje kortizola. Zatim je pokušao da zaspi, ali su mu misli trčale jedna brže od druge zbog adrenalina koji donosi nervoza i celo telo mu je bilo pod opsadnim stanjem kao da je u sred životne opasnosti!

Hoćeš doručak u krevetu? Onda spavaj u kuhinji.

Medicinski gledano, s obzirom na to koja je verovatnoća da ih pojuri vuk, svi zečevi bi trebali da umiru mladi od visokog pritiska ili infarkta. Međutim, zečevi ne provode vreme satirući se od briga i besomučno lučeći kortizol, čak i kada nema opasnosti.

Setite se ovog zeca kada vas obuzme strah i bes koji ne možete da smirite satima, ili danima. Brige nam ne rešavaju problem, ali nam zato stvaraju kortizol. Pošto smo svi u sličnom loncu, i ne možemo odagnati ekonomsku realnost, možemo bar promeniti odnos prema izazovima koje servira stres. Čovekov mozak je moćna mašina – ne dozvolite mu da postane diktator kome ste vi sluga. Odnosno, ne budite pomahnitali zec, istrenirajte mozak, a on će zauzvrat da smiri vaše srce. Dozvolite organizmu da ima pauzu od briga i da se rad srca i krvni pritisak vrati na normalu. Razlog je veoma dobar – izbećićete rani infarkt i šećernu bolest. O smanjenju nervoze i poboljšanju odnosa u privatnom životu da i ne govorim.
U sledećem tekstu ću vam predstaviti nekoliko tehnika kontrole stresa, tako da pokušamo da ovaj “zečititis“ zaista držimo pod kontrolom, ako ga već ne možemo ukinuti. Do tada, testirajte neke od pet lakih saveta protiv stresa koje sam pronašao u Sensi.

Pozdravlja vas vaš kardio savetnik, dr Aleksandar Nikolić

 

Leave a Reply