Feed on
Posts
Comments

Biografija

Dobar dan, ja sam dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg.

Odmah po završetku studija medicine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu posvetio sam se kardiohirurgiji.

Svoju prvu samostalnu bajpas operaciju uradio sam u 27. godini života. Pet godina radio sam u renomiranom Institutu za Kardiovaskularne bolesti (IKVB) u Sremskoj Kamenici. Nakon toga, 11 godina u bolnici na Dedinju. Radno se usavršavam u Americi i Monaku, a po povratku, 2006. godine, izabran sam na mesto direktora IKVB u Sremskoj Kamenici. Za pola godine, u saradnji sa odličnim timom hirurga, uspeli smo da listu čekanja za operaciju skratimo sa dve i po godine na dva i po meseca, a smrtnost je bila svega oko 2,6 odsto. U Makedoniji 2007. godine stekao sam zvanje uzeg specijaliste kardiohirurgije i tamo sam radio u Specijalnoj bolnici Filip II. Dobio sam diplomu Evropskog borda torakalnih i kardiovaskularnih hirurga, 2002. godine.

Danas sam na čelu Klinike za kardiohirurgiju KC Crne Gore, u Podgorici. Do sada, urađeno je 2000 operacija srca.

Koautor sam u zvanicnom udzbeniku za uzu specijalizaciju iz kardiologije, Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Član sam sledećih medjunarodnih udruzenja: EACTS, ESCVS, The Euro-Asian Bridge, ISCTS , STS.

Deo svog stručnog angažovanja posvećujem i profesorkom pozivu , bio sam docent na medicinskom fakultetu u Štipu u Makedoniji i sada na medicinskom fakultetu u Podgorici. Državljanin sam Srbije, Makedonije i Crne Gore (u poslednje dve zemlje po ukazu države kao čovek od posebnog značaja).

Do sada sam uradio preko sedam hiljada operacija na otvorenom srcu i učestvovao u još toliko. 2011 godina mi je posebno značajna,  jer u svojoj hiruškoj praksi počinjem uspešno da sprovodim i novi operacioni metod – zamenu aortnog zaliska bez otvaranja grudnog koša.

Takođe, posvetiću se i Vama – zato sam počeo ovaj blog.

Comments are closed.